Moet ik mijn matras vervangen? Doe de test!

Een goede nachtrust doet wonderen. Slapen is niet alleen belangrijk om mentale rust te bieden aan je lichaam, maar ook om fysiek te herstellen na een zware dag. Een verouderde of versleten matras is niet goed voor jouw lichaam en dat vooral op lange termijn. Om je slaapkwaliteit te bewaren en een verkeerde ondersteuning te vermijden die kan leiden tot rug- en nekklachten is het belangrijk om je matras tijdig te vervangen. Maar hoe weet je juist wanneer je je matras moet vernieuwen? Doe nu de test!

Wanneer je online advies opzoekt over de houdbaarheid van een matras, dan krijg je een overvloed aan theorieën. Daarom hebben wij onze eigen ervaring en expertise naast die van het wereldwijde web gelegd en een lijstje gemaakt.

Wat zijn de effecten van een verouderde matras?

matras vervangenOf je nu een rug- of zijslaper bent, een versleten matras ondersteunt jouw wervelkolom niet meer optimaal. Hierdoor gaat de kwaliteit van je slaap achteruit en voelt je rug of nek gespannen of pijnlijk aan. Hygiëne is ook een factor die vaak wordt onderschat. Doordat je gemiddeld 6 tot 8 uur in je bed ligt, kan schimmelvorming ontstaan (ah bon?) en die kunnen ademhalingsproblemen of allergieën verergeren. Controleer je matras dus op regelmatige basis.
Wanneer moet ik een matras vernieuwen?

matras vernieuwen

Echt onderzoek naar de levensduur van een matras is er nooit gedaan. Bijna iedereen baseert zich op het aantal jaar of hoe de matras eruit ziet om te bepalen of deze aan vervanging toe is. Belangrijke aspecten zoals kwaliteit, de warmte-isolatie, de vochtverspreiding, schimmelvorming en  ventilatie worden overboord gegooid en toch zijn net die zaken cruciaal voor je beslissing. 

Daarnaast kunnen persoonlijke factoren ook een invloed hebben op je keuze om een matras te vernieuwen. Als je allergisch bent voor huisstofmijt of als je veel zweet, dan zal je matras sneller aan vervanging toe zijn. Het beschermen van je matras door een matrasbeschermer kan je al een eind verder helpen.

Doe de test!

  • Leg je hand op je matras. Merk je dat je hand zonder veel moeite of druk al vrij vlug naar binnen gaat? Dan is er slijtage of kuilvorming ontstaan. Naar het containerpark met die handel!
  • Oudere matrassen bevatten een hogere concentratie huisstofallergenen. Heb je een allergie aan huisstofmijt? Dan kan je je oude matras best wat sneller vervangen.
  • Merk je dat je regelmatig rug- of nekklachten krijgt van je matras, maar is je matras nog niet aan vervanging toe na de test? In dat geval biedt je matras je niet de juiste ondersteuning. Het is dan ook aangeraden om een nieuwe aan te schaffen.
  • Geeft je matras nog voldoende ondersteuning? Als je matras nog steeds comfortabel is na 10 jaar, dan is er geen reden om hem te vernieuwen. Je mag hem dus met een gerust hart behouden.

Is je matras dringend aan vervanging toe of ervaar je rug- of nekklachten? Geniet van de jarenlange ervaring van onze experts om de juiste keuze te maken. Draai de olli-matras 180° om te testen welke hardheid de beste ondersteuning biedt voor jouw slaappatroon. Wil je graag proefslapen met een olli-matras? Geniet van 100 nachten om je nieuwe matras uit te proberen

Bestel nu


Laat een reactie achter

Ter info, reacties moeten worden goedgekeurd voor publicatie!